Biblioteket i Babel

By in
No comments

Den argentinske författaren Jorge Luis Borges har skrivit novellerna i Biblioteket i Babel där tjugo olika mystiska berättelser utspelar sig i olika tider och miljöer. Boken utgör från början en sammanställning och ett urval av två av hans mest kända böcker nämligen Fiktioner och Alefen.

Den första novellen startar i ett stort bibliotek som han liknar vid själva universum där han färdas på jakt efter en bok. Novellen har karaktären av ett tankeexperiment där författaren på ett existentiellt plan verkar undersöka detta universum där all litteratur och all mänsklig kunskap finns tillgänglig i en stor katalog. Frågorna som läsaren ställer sig i denna ödsliga vision är om människan egentligen vill ha tillgång till all denna kunskap och om det i själva verket är mer mardrömslikt än fantastiskt och gränsen mellan fantasi och verklighet förvillar.

Novellsamlingen vibrerar av en bildad och undersökande prosa full av magisk spekulation och vindlande tankelabyrinter där läsaren får utmana och ifrågasätta sina egna övertygelser. Dörren som öppnar sig in till Borges föreställningsvärld bjuder på ett egenartat äventyr och läsupplevelse utöver det vanliga. Liksom titeln på en av hans andra noveller är boken som en trädgård med gångar som förgrenar sig.