De bortglömda böckernas gravkammare

By in
No comments

En av alla dessa magiska böcker som har en säregen förmåga att trollbinda läsaren är den spanske författaren Carlos Ruiz Zafóns La Sombra del Viento. I svensk översättning kallas den Vindens skugga och det är en bok som bjuder på fantastiska människoöden och en oförglömlig läsupplevelse.

Den förtätande mystiken som omger handlingen ger sig tillkänna redan i bokens allra första kapitel när den unge Daniel Sempere bokstavligen får nyckeln till ett hemligt bibliotek överfullt av glömda böcker. Tidigt en morgon tar hans pappa med honom till en undanskymd del av staden Barcelonas vindlande gränder och ger honom tillträde till det han kallar för De bortglömda böckernas gravkammare. Där i ett mörkt och dammigt hörn genomgår han ritualen att finna en bok som talar till honom. Denna bok ska bli hans att förvalta och ta hand om. Han finner romanen Vindens skugga av en sedan länge försvunnen författare kallad Julián Carax.

I takt med att handlingen förs framåt blir pojken mer och mer besatt av boken och förlorar sig helt i den så till den grad att han tappar greppet om vad som är verklighet och vad som är fiktion. Han sträckläser den och sökandet efter svaret på alla dess gåtor och vem författaren verkligen är väver in honom i en gåtfull labyrint av obesvarade frågor som kommer att förändra hans liv för all framtid. Den magiska realismen smittar av sig på läsaren som får ta del av en fullkomligen uppslukande berättelse.

Det finns en särpräglad atmosfär i boken som andas magi, gråskala, nattlig dimma och stora uppslukande känslor. Läsaren får följa med på Daniels drygt tio år långa resa att nysta upp mystiken kring Julián Carax och den märkliga figur som eldar upp alla hans verk och medvetet verkar sopa igen alla spår av hans existens. Stundtals verkar miljöbeskrivningen av staden Barcelona smitta av sig på bokens handling som andas obehag och förtvivlan.

Karaktärerna i boken är både välskrivna och överdrivna på samma gång. De omges av en slags monstruös magi där våld och kärlek samexisterar. Daniel Sempere försöker förstå vem Julián Carax var och varför han har försvunnit, men någon försöker hindra honom. Till slut finner han alla svar och svaret på den största gåtan av dem alla visar sig vara den djupa och gåtfulla kärleken.