Den första boken

By in
No comments

Många människor drömmer om att bli författare men inte alla lyckas genomföra sina ambitioner. Detta beror på ett antal olika orsaker; brist på tid och disciplin, fantasin tryter och vardagsproblemen tar över. Man kanske har svårt att sätta tankar på papper eller rentav tycker att det är fysiskt svårt att skriva på ett tangentbord eller med penna. Ibland är det frågan om ren lathet eller dåligt självförtroende och det finns även många som hittar bortförklaringar när det i själva verket handlar om att man inte riktigt vill göra en djupdykning i sitt innersta.

Att bli författare är verkligen inte det enklaste men om man verkligen vill skriva kan man göra det! Om man oroar sig för att man inte kommer att klara av de ekonomiska aspekterna av att sälja sina böcker, så finns det mycket hjälp online att hämta och man kan till exempel sälja sin faktura för att få den ekonomiska biten omhändertagen.

Det första man bör tänka på om man vill

skriva sin första bok är vad det är man vill skriva om. Skall det vara en personlig upplevelse eller en historisk biografi? Vill man skriva en het romans eller en skräckis? Det finns massor av olika alternativ men de flesta erfarna författare brukar rekommendera att man börjar med att skriva om något man själv upplevt. Med det behöver man inte göra en massa efterforskningar som kan hindra själva processen, och man vet hela tiden exakt vad det var som hände och vilka som var inblandade. När man blir lite mer erfaren kan man börja hitta på olika karaktärer, men till att börja med att är det bra att beskriva de man känner och träffat snarare än att bara hitta på ur fantasin. Det är även populärt att skriva en självbiografi, vilket är något som både gemene man och celebriteter ägnar sig åt. Huruvida alla är intressanta eller inte, råder det dock delade meningar om…

En bra skrivrutin är också viktig och det är inte ovanligt att rutinerade författare ger sig själva en regelrätt arbetstid och -lokal för att kunna skriva ordentligt. Är man morgon- eller nattmänniska kan man avsätta en viss tid varje dag enbart för att skriva. Under denna tid, vare sig det handlar om en halvtimme eller fem timmar, så bör man stänga av mobilen och se till att det inte finns många distraktioner. Det är inte alltid lätt att komma igång men om man gör ett avtal med sig själv att man alltid kommer att sitta själv med sitt anteckningsblock eller laptop under den avsatta tiden, kommer man snart in i en bra rutin. Var inte för hård mot dig själv om du inte alltid producerar en massa, men se till att alltid respektera den tid du valt för ändamålet.