Fjodor Dostojevskij

By in
No comments

Fjodor Dostojevskij (1821–1881) var en av Rysslands mest kända författare. Han föddes i Moskva och hade sex syskon. Fadern var läkare och han var mycket sträng, och det gjorde troligtvis att Dostojevskijs liv blev som det blev. Han hade problem med sitt psyke i hela sitt liv. Något hans hustru Anna Dostojevskaja skrev om i sin biografi ”Mitt liv med Dostojevskij”.

Dostojevskij tog studenten i Sankt Petersburg, vid den militära ingenjörsskolan och efter det inledde han ett arbete som fortifikationsofficer, och han avancerade även till löjtnant. Men han hade en dröm om att bli författare och han lämnade armén 1844 för att skriva.

Debut som författare

Dostojevskij första bok var ”Arma människor” som kom ut 1846. Det var en samhällskritisk roman och mottagandet blev väldigt positivt. Romanen ”Dubbelgångaren” kom ut samma år. Den handlar om en man som finner en avbild av sig själv, men som visar sig vara mer gynnad av framgång än vad han själv var. Det märks tydligt att han var influerad av författaren Nikolaj Gogols. Även han var en framgångsrik rysk författare som debuterade innan Dostojevskij. Utifrån flera medarbetarundersökningar på olika arbetsplatser har Dostojevskijs romaner läst av någon eller flera. Det visar på att han fortfarande är en omtyckt författare.

Dostojevskijs romaner skrevs under realismens epok som kom efter romantiken, som varade omkring mellan 1800–1850. Då handlade verken mer om känslor och de var baserade på fantasi. Realismens epok tar upp hur världen var på ett mer realistiskt sätt.

Kända verk

Dostojevskij har skrivit många kända romaner som är översatta till de flesta språk. Hans allra kändaste roman är ”Brott och straff” som även är den som är mest läst. Romanen läses gärna än i dag och handlingen är mörk och dyster. Raskolnikov är en man som är fattig och han planerar att mörda en rik kvinna som äger en pantbank. I romanen får man också läsa om de samvetskval han lider av efter dådet. Romanen innehåller mer än 600 sidor, ändå avskräcker den inte för att läsas.

Gripande och landsflykt

År 1849 blev Dostojevskij gripen efter att deltagit i studiecirkel som den socialistiska föreningen anordnade. Alla medlemmar förhördes och de fick även sitta fängslade i Peter-Pauls fästningen under åtta månader. Efteråt fördes de till en avrättningsplats men efter ceremonin fick de veta att de blivit benådade. Istället för avrättning blev de skickade till Sibirien för att straffarbete. Efter fyra års straffarbete och sex år av exil fick Dostojevskij äntligen återvända till sitt älskade Sant Petersburg.

Efter åren i Sibirien slutade han som militär och blev författare på heltid. Under de kommande sexton åren hade Dostojevskij polisbevakning, utifall att han skulle återgå till socialistiska sympatier. Nästa roman han skrev var ”Döda huset” som är baserad på hans tid i Sibirien. Dostojevskij fortsatte att skriva ända fram till sin död 1881.