Nobelpriset i litteratur

By in
No comments

Det förnäma Nobelpriset är välkänt världen över. Priset delas ut i flera kategorier så som medicin, fysik och kemi. När det gäller nobelpriset i litteratur så delas det ut den 10 december och har så gjorts sedan starten 1901. Ceremonin äger rum i Stockholms konserthus och priset delas ut av kungen själv. De fem olika nobelprisen instiftades genom Alfred Nobels testamente där han specificerade inom vilka kategorier som det skulle belönas. Vem som får priset avgörs av Svenska Akademien och i oktober varje år avslöjas vinnaren. Genom åren har Svenska Akademien fått utstå en del kritik i sina val av vinnare, inte minst av de mer allmänna läsarna som ofta argumenterar för att det är en skandal att priset exempelvis inte har vunnits av Astrid Lindgren ännu.

Pompa och ståt

Många av oss förknippar nobelpriset med kungliga festligheter som vi kan följa på tv-skärmen. Idag har det gått så långt att människor anordnar sina egna fester i samband med detta, såväl hemma som exempelvis på skolor och arbetsplatser. Det känns lite som årets händelse och många tycks vilja veta precis allt om Nobelfesten. Andra nöjer sig med att hålla lite koll på vinnare, då främst inom litteraturen. Den första att få just det priset var Sully Prudhomme, en fransk poet som levde mellan 1839 och 1907. Den första svensken att tilldelas priset var Selma Lagerlöf som fick sin medalj 1909. Sammanlagt har åtta svenska författare belönats med priset sedan starten. Bland de mer nyliga pristagarna hittar vi Harry Martinson som 1974, delade sitt pris med Eyvind Johnson och senare Tomas Tranströmer som fick nobelpriset i litteratur så sent som 2011. Förhoppningsvis kommer våra duktiga författare och poeter att fortsätta röna framgång i Nobelsammanhang.

Ökar i popularitet

För att kunna vinna priset måste man först nomineras och nomineringen måste vara inne senast 31 januari samma år som det ska delas ut. Det är inte vem som helst som får nominera någon utan istället har den möjligheten begränsats till medlemmar av akademien och liknande instanser världen över, pristagare från tidigare år, professorer samt ordförande för nationella författarorganisationer. Den engelska författaren Kazuo Ishiguro nominerades till 2017 års pris och vann. Även om vissa kanske redan var bekanta med hans verk så var det många fler som fick ett intresse när han utnämndes som vinnare, ett fenomen som märks årligen. Många känner att de vill bekanta sig med vinnaren och se om de instämmer med Akademiens val. Nu för tiden kan man hitta pristagarnas böcker i flera format. De finns som ljudböcker och e-böcker exempelvis.