Fördelar med att läsa litteratur

By in
No comments

Det finns många anledningar att läsa litteratur, inte minst för att det är ett sätt att ta del av fantastiska berättelser och fly undan från verkligheten en stund. En anledning så god som någon att läsa litteratur är med andra ord helt enkelt för att det är roligt. Om man har turen att tycka om att läsa böcker, och gärna gör det på sin fritid, är det bara att gratulera. Tycker man inte att det är så roligt, och bara motvilligt läser den obligatoriska läsningen i skolan, kan det vara en bra idé att ändå anstränga sig för att försöka läsa en bok då och då. Att läsa medför nämligen betydligt fler fördelar än bara underhållning och eskapism.

En av de mest uppenbara fördelarna med att läsa är till exempel att man får ett större ordförråd och blir bättre på att formulera sig i text, helt enkelt för att man stöter på så många olika ord och fraser. Man lär sig dessutom direkt hur de stavas, eftersom man ser dem i text. Att ha ett brett ordförråd, vara analytisk och vara bra på att skriva är något man har användning för under hela sin skolgång, och i många fall även i sitt arbetsliv, varför alla kan tjäna på att läsa några böcker om året. Ett mycket tydligt exempel på en situation då det är en fördel att ha ett stort ordförråd är när man ska skriva högskoleprovet, som ju har ett helt delprov som går ut på att man ska veta betydelsen av ovanliga ord. Det räcker dock inte med ett stort ordförråd och att ha läst mycket böcker för att klara högskoleprovet, eftersom halva provet handlar om matte snarare än ord- och läsförståelse. Om du letar efter resurser som kan hjälpa dig med både matten och ordförståelsen ska du gå in på Hpguiden, där du bland annat hittar gamla prov att träna på.

Det finns även mer långsiktiga fördelar för hälsan med att läsa böcker. En av dem är att risken för att drabbas av Alzheimers minskar. Studier har nämligen visat att det är hälften så troligt att de som läser ofta drabbas av just denna sjukdom. Kopplingen verkar bestå i att de som ofta läser har en större vilja till bildning, vilket i sin tur motverkar Alzheimers.

En hälsofördel som är både omedelbar och långsiktig är att läsning minskar stress. Stress är inte bra i stunden, och blir särskilt skadligt om man är stressad under en förlängd period. Därför är det viktigt att hitta metoder som hjälper till med att minska stressen i ens liv. Läsning, har forskning visat, är en av de mest effektiva aktiviteterna för att minska stress. Bland annat har forskare vid University of Sussex Research jämfört olika avslappnande aktiviteter, som att ta en promenad, dricka en kopp te, lyssna på musik och spela tv-spel, för att se vilken effekt de hade på studiedeltagarnas stressnivåer. Läsning visade sig vara den allra mest effektiva aktiviteten, då den minskade deltagarnas stressnivåer med upp till 68 procent.

Av den anledningen är det särskilt bra att läsa en god bok innan man ska gå och lägga sig. För att få en god natts sömn är det nämligen viktigt att man låter hjärnan och kroppen slappna av en stund innan man går och lägger sig. Läsning (i en bok, inte på en skärm) är den perfekta aktiviteten för att låta sinnet vila från intryck och göra oss redo att sova.