Romance – en genre att ta på allvar

By in
No comments

En genre som är oerhört framgångsrik och omsätter mångmiljonbelopp världen över men som har lågt anseende är romance. Romance är en historia med fokus på en kärleksrelation, där berättelsen har ett lyckligt slut. Författarna till böcker inom den här genren möts ofta av fördomar. Den främsta anledningen till det är att den domineras av kvinnliga författare. Men det är inte bara författarna som drabbas utan även läsarna. Många som läser romance berättar inte om det eftersom det inte anses fint nog.

En av de mest sålda författarna på senare år är EL James med sin trilogi Femtio nyanser. Den första boken Femtio nyanser av honom gavs ut år 2011 och har översatts till över 52 språk och sålts i över 125 miljoner kopior världen över. Böckerna har även filmatiserats. Serien handlar om Christian Grey, en oerhört framgångsrik affärsman och Anastasia Steel som just gått ut college. Nu har EL James för första gången släppt en ny bok som inte handlar om Christian och Anastasia. Den nya boken håller sig dock också inom genren romance.

Efter framgångarna med Femtio nyanser är det ett antal författare som har skrivit liknande böcker. I både Crossfire-serien av Sylvia Day och Hacker-serien av Meredith Wild är den manliga huvudpersonen oerhört rik och böckerna innehåller mycket sex.

Genren romance är dock på inget sätt ny utan har funnits länge. En av de mest framgångsrika författarna är Nora Roberts. Hon har skrivit 195 stycken New York Times bestsellers. I NZ Herald försvarar hon genren och ifrågasätter alla de kritiker som inte anser att den är legitim. Varför ska någon behöva be om ursäkt för vad de läser frågar hon sig. Och varför ska inte böcker som hyllar kärlek, och relationer respekteras? Och hon har helt rätt. En författare som säljer 34 böcker i minuten världen över levererar ju uppenbarligen något som folk vill läsa.

En svensk författare som står upp för genren är Simona Ahrnstedt. Hon har gett ut en trilogi som fokuserar på starka kvinnliga huvudpersoner. Den första boken, En enda natt, handlar om Natalia De la Grip som kämpar för att få sin pappa att se hennes kompetens och ge henne en plats i familjeföretagets styrelse. Hon möter David Hammar som är en av Sveriges rikaste riskkapitalister. David har med sin arbetarklassbakgrund inte gått någon ledarskapsutbildning i Stockholm utan har arbetat sig upp till där han befinner sig idag. Det gör honom därför både beundrad och hatad i Stockholms finansvärld. Trilogin har blivit väldigt framgångsrik både i Sverige och utomlands.

Simona Ahrnstedt har tillsammans med några andra författare startat plattformen Romanceakademin för att främja genren och krossa de fördomar som finns. De har även ett Instagramkonto där de startar diskussioner och ger boktips.

I början handlade genren romance främst om heterosexuella relationer men så är det inte längre. Numera finns det även massor av gayromance