Staty av Don Quijote

Don Quijote av Miguel Cervantes

By in
No comments

Miguel Cervantes föddes 1547 i Spanien som son till en fattig läkare. Han deltog i slaget vid Lepanto, där han blev satt i fängelse och utblottad. När han kom tillbaka till Spanien var han arbetslös. Han försökte försörja sig på olika sätt, men hamnade i konflikt med myndigheterna som fänglade honom. När han frigavs flyttade han till Madrid. På den tiden respekterades författare även om de var fattiga, så för att behålla sin heder började han under en av sina fängelsevistelser skriva på sin roman om Don Quijote. Boken var en dråplig parodi på den tidens uppskattade litteratur om riddare och den visade sig bli en bestseller.

Väderkvarn i natur

Första delen av bokens tre delar gavs ut 1605 och blev en stor succé över hela världen. Cervantes hade sitt ursprung i en fattig tillvaro, där familjen flyttade runt för att kunna försörja sig. Trots att han ständigt var tvungen att byta skola, var han begåvad och lyckades få en bra utbildning. Cervantes blev mycket duktig på att skriva och uttrycka sig. Han hade varit en skicklig skapare av bra, lättlästa nyhetsbrev i dag. Tack vare sin enastående förmåga att skriva räknas han i dag till en av de mest uppskattade författarna i världen. Cervantes dog 1616 och hans 400-åriga dödsdag firades grundligt i Spanien 2016 med festivaler, teatrar och många tv-program med bland annat tolkningar av hans verk och debatter om hans författarskap.

Den populära debutboken som Cervantes skrev handlar om den fattige adelsmannen Don Quijote, som ger sig ut i världen. Med sig har han sin häst Rosinante och bonden Sancho Panza. Don Quijote vill finna sin älskade dam Dulcinea. Eftersom riddarromaner var så populära just vid denna tid, tyckte dåtidens publik om romanen, som hörde till genren men ändå skilde sig från de andra eftersom den framställdes med komik, vilket inte var vanligt. Cervantes använder mycket humor och ironi i boken, och de karaktärer han beskriver är lätta för de flesta att känna igen sig i.

Boken om Don Quijote är översatt till alla språk i världen och boken kan hittas i de flesta länder på jorden. Böckerna har också blivit film och det är kanske fler människor som sett den än de som läst boken. Don Quijote har också framställts på många andra konstnärliga sätt och sätts upp på Folkoperan hösten 2018. Den är väl värd att ses, och det skadar inte heller att läsa boken innan.